Kommentti

Ville Perttula 14.6.2018 11:53 päivitetty 14.6.2018 16:24

Jos yritystäsi vaivaa osaajakato, muuta arvomaailmaasi

Outi Järvinen
Ville Perttula on M&M:n toimittaja.

Nuoret osaajat valitsevat työpaikkansa yrityksen tehtävän tai sen arvojen perusteella, uskoo pääomasijoittaja Niklas Zennström.

Skypen perustaja ja pääomasijoittaja Niklas Zennström totesi M&M:lle antamassaan haastattelussa, että hän laittaa rahansa mielellään yritykseen, jonka perustajiien arvomaailma on kunnossa. Mitä ”kunnossa olevat arvot” tarkoittavat, sitä Zennström ei lähtenyt tarkentamaan.

Sen sijaan raha kertoo, mitä mieltä hän on. Zennströmin johtama pääomasijoitusyhtiö Atomico on sijoittanut yhtiöihin, jotka pyrkivät ratkomaan maailmaa mullistavia ongelmia kuten ilmastonmuutosta.

Atomico on sijoittanut esimerkiksi Liliumiin, joka kehittää sähköllä toimivaa suihkumoottorilentokonetta, ja yrittää etsiä yhtä ratkaisua lentoliikenteen päästöongelmaan.

Toki Atomico on sijoittanut myös suomalaisiin pelitaloihin Rovioon ja Supercelliin sekä närää herättäneeseen tapahtumien pääsylippuja myyvään Viagogoon.

Pennikauppaa Atomico ei tee. Viime vuonna uutisoitiin, että Atomico on kerännyt 720 miljoonan euron rahaston, jonka yhtiö sijoittaa eurooppalaisiin kasvuyhtiöihin. Ensisijoitusten koot vaihtelevat 4,7–23,5 miljoonaa euroon.

Teknologia-alan yleismaailmallinen vitsaus on osaajapula. Jokainen yritys haluaa leipiinsä timanttista koodia sylkeviä sankari-insinöörejä.

Haastattelussa Zennström puhui ongelmakeskeisistä yrityksistä, joilla on jokin tehtävä. Tämä on hänen kokemuksensa mukaan nuorille osaajille työskentelyn motiivi.

Zennströmin ajattelussa terveet arvot ovat siis vetovoimatekijä, jolla yritys houkuttelee osaavaa työvoimaa.

Maailmanparantaminen on siis hänen mielestään kannattavaa, koska se on nuorten osaajien mielestä työskentelemisen arvoista. Ehkä meillä onkin edessämme valoisa tulevaisuus.

”Kun sijoitamme yritykseen, tärkeintä on tietää, millaiset perustajat sillä on. Jos perustajien arvomaailma on kunnossa, yrityksellä on jonkin tarkoitus ja etiikka on vahvalla pohjalla, se vetää puoleensa osaajia. Hyvät arvot tarkoittavat yksinkertaisesti hyvää bisnestä.”

Mielenkiintoinen johtaja Zennströmin mielestä on esimerkiksi Teslan perustaja Elon Musk.

Vaikka olisi ihanaa ajatella, että kaikki nuoret haluavat pelastaa maailman tuholta, totuus ei kuitenkaan ole ruusuisen yksipuolinen. Tilastopalvelu Statistan mukaan 57 ranskalaisista millenniaaleista valitsee työpaikkansa palkan perusteella.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö