Kommentti

Matti Virtanen 4.1. 14:35

Julkaista vai eikö julkaista? – Saksan medialla on ikävä eettinen ongelma

Karoliina Paavilainen
Matti Virtanen

Anonyymi Twitter-tili ehti jakaa julkkisten yksityisasioita pitkään ennen kuin yksi toimitus päätti nostaa asian uutiskynnyksen yli.

Kysymys toimittajakollegoille: Mitä tekisit, jos näytöllesi ilmestyisi poliitikkojen ja muiden julkkisten henkilökohtaista kirjeenvaihtoa, viestiketjuja, laskuja, pankin suoraveloitustositteita ja lomakuvia?

Panisitko heti laput silmillesi ja poistaisit kaikki tiedot ja niihin johtavat linkit?

Kävisitkö aineistoa hieman läpi omin päin ja ilmoittaisit esimiehillesi, kun tietäisit, mitä kaikkea löytyy?

Soittaisitko poliisille vai ilmoittaisitko vuodon kohteille, että heidän tietoihinsa on murtauduttu?

Perustaisitko kollegojen kanssa tutkivan ryhmän, joka alkaisi käydä läpi materiaalia järjestelmällisesti?

Käyttäisitkö ilmeisen luvattomasti vuodettuja tietoja jutussasi?

Näitä kysymyksiä pohdittiin ainakin torstaina Berliinissä paikallisen yleisradioyhtiön Rbb:n uutistoimituksessa, joka keksi ensimmäisenä tehdä juttua julkkisten yksityisasioita levitelleestä Twitter-tilistä, jolla oli 16 000 seuraajaa.

Kävi ilmi, että twiittien linkit johtivat tietovarastoihin, joissa oli valtavat määrät poliitikkojen, toimittajien, taiteilijoiden ja muiden julkkisten henkilökohtaista viestintää.

Rbb julkaisi tänä aamuna uutisen, jossa kerrottiin, että tietomurron kohteena on kaikkien muiden puolueiden paitsi oikeistopopulistisen AfD:n edustajia. Toimitus päätteli tästä, että rikollisella hakkerilla saattoi olla poliittinen motiivi, vaikka tietojen valikoinnissa ei näyttänyt olevan mitään järjestelmällisyyttä.

Aineistossa ei myöskään ollut Rbb:n mukaan poliittisesti räjähdysherkkiä dokumentteja, vaikka julki tuli myös puolueiden sisäistä viestintää. Rbb:n jälkeen myös muut mediat kävivät haaskalle ja levittivät tietoa uhriksi joutuneista julkkiksista. Iltapäivälehti Bild arveli, että henkilötietojen vuotokohta oli Microsoftin Outlook-ohjelmisto.

Skandaalin selvittelyyn valjastettiin saman tien poliisi ja tietosuojavaltuutettu. Liittohallitus piti perjantaina iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jonka anti jäi laihaksi.

”Tutkimukset kestävät”, ”Ei tietoa toistaiseksi”, ”En tunne asiaa”, ”En voi vastata tähän”, viranomaiset vastasivat uteliaille toimittajille.

Tällä välin salaperäisen hakkerin Twitter-tili on tietysti suljettu ja linkit poistuneet kyberavaruudesta. Sen verran voinee veikata, että aika monessa toimituksessa twiiteistä ja linkkien takana olevista tiedostoista ehdittiin ottaa kuvakaappaukset.

Rbb mainitsi ohimennen uutisjutussaan, että poliittisesti herkkiä asioita ei tullut ilmi aineiston ”ensimmäisellä läpikäynnillä”.

Voisin kuvitella, että myös Bildin toimituksessa tutkivat ryhmät perkaavat tallennettua aineistoa löytääkseen edes jotain räjähdysherkkää.

Rbb tosin varoitti, että linkkejä ei pidä klikata, koska niistä voi tarttua ”viruksia ja troijalaisia”. Varoitus tuskin esti ainoatakaan kilpailijaa yhtymästä jahtiin.

Tarina on taas kerran hyvä opetus siitä, että kerran näkyville unohdettu tai huonosti suojattu aineisto on periaatteessa salaista, mutta käytännössä julkista, ennemmin tai myöhemmin.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö