Kommentti

Ville Perttula 19.4.2017 12:18

Lehdistönvapauden ykkössija meni ja hyvä niin

Ville Perttula

Lehdistönvapausindeksin ykkössijan menetys muistuttaa, miten hauraasta asiasta onkaan kyse.

Toimittajat ilman rajoja -järjestöltä eilen julkisuuteen ennenaikaisesti lipsahtanut lehdistönvapausindeksin tulos ei ollut mairitteleva Suomen kannalta, sillä Norja on kiilasi tiedon mukaan Suomen ohi. Onnea, Norja! Tulokset julistetaan virallisesti ensi viikolla.

Järjestön mukaan niin kutsuttu ”Sipilä-gate” eli pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja Ylen erimielisyyksien vyyhti kostautui ja rokotti Suomen sijaa listauksessa. Tämä uutinen ei tullut yllätyksenä, sillä järjestö kertoi jo joulukuussa olevansa huolissaan Ylen toiminnasta.

Suomessa sanan- ja lehdistönvapauden mallimaan titteliä on pidetty lähes itsestäänselvyytenä ja nyt kun sitä ollaan viemässä meiltä pois, harmittaa.

Mutta on hyvä, että harmittaa.

Ykkössijan menettäminen muistuttaa siitä, miten hauraasta asiasta lehdistönvapaudessa on lopulta kyse: paalupaikan menettämiseen ei tarvita kuin yksi vakava jupakka, joka tosin on Suomen mittakaavassa iso. Kun asiaa tarkastelee tässä valossa, voi jopa hieman ihmetellä, että Suomi on saanut pitää ykköspaikkansa vuodesta 2010 lähtien.

Vaikka kyse ei ole ennakkotietojen perusteella varsinaisesta romahduksesta, on ykkössijalla keulittu ja sillä on Suomen maineelle paljon arvoa, varsinkin näin itsenäisyyden juhlavuotena. Pelkästään loppuvuodesta käyty jupakka sai esimerkiksi BBC:n huomion ja on todennäköistä, että lehdistönvapausindeksin virallinen julkistaminen saa palstatilaa maailmalla.

Halutaan sitä myöntää tai ei, mainetappio on taattu. Jää nähtäväksi, miten isosta ruhjeesta on kyse.

Tätä mainetappiota ei voi korjata edes uudella Suomi-emojilla.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Mainonta

19.02.2018 13:42

CNN jakaa Donald Trumpille uusia iskuja

Omena on omena, vaikka joku väittäisi sen olevan banaani, muistutti CNN mainonnassaan viime syksynä. Nyt kampanjaan on tehty sivaltavaa jatkoa.