Kommentti

Katja Boxberg 20.9.2017 12:40 päivitetty 20.9.2017 12:44

Media vahvistaa "Naantalin Saulin" brändiä tehokkaammin kuin tämä itse

Tiina Somerpuro
Katja Boxberg

Meidän mediassakin kannattaisi pohtia, miten suhtaudumme presidentti-instituutioon.

Onko vastaanotin viritetty valmiiksi iltapäivällä? Presidentti Sauli Niinistö puhuu YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa, ja useat tiedotusvälineet näyttävät puheen suorana.

YK:n puheen taltiointi voi olla ihan paikallaan, mutta muuten meidän mediassakin kannattaisi pohtia, miten suhtaudumme presidentti-instituutioon. Julkisuuden perusteella nimittäin voisi luulla, että presidentillä on yhä suurikin merkitys. Ei ole.

Perustuslakiuudistus vuonna 2000 tunnetusti karsi presidentin valtaoikeuksia rajusti ja vahvisti niin kutsuttua parlamentaarista demokratiaa. Presidentillä ei enää ole juurikaan roolia esimerkiksi hallituksen muodostamisessa - mikä Kekkosen aikaan oli presidentin ominta temmellyskenttää.

Tutkijat kommentoivat presidentin asemaa tiedotusvälineissä maanantain Poliittinen valta Suomessa –kirjan julkaisun yhteydessä. Teoksessakin aihetta käsitellään, mutta kiinnostavimmat kommentit kuultiin julkaisutilaisuudessa. Etenkin media sai pyyhkeitä: raportoimme presidentinvaaleista tavalla, joka ei ole missään suhteessa presidentin todelliseen valtaan. Se johtaa harhaan ja vie huomion asioihin, joiden merkitys on pieni tai olematon.

Tutkijat tosin toteavat, että on Niinistön asema jossain määrin tosiasiallisestikin vahvistunut, koska hänen presidenttivuosinaan maan hallitukset ovat olleet niin heikkoja. Valtatyhjiö täyttyy aina, kirjoittaa valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

Silti tutkijoiden huomio tiedotusvälineistä on tosi. Media vahvistaa pressan brändiä vähintään yhtä tehokkaasti kuin Niinistö ja hänen taustajoukkonsa. ”Sauli Naantalista” soitti luonto-ohjelmaan ja media kertoi. Niinistö haastatteli amerikkalaiskirjailijaa ja siitä media vasta kertoikin.

Presidentti on äkkiä kaiken kritiikin yläpuolella, mikä ei koskaan ole toimivan demokratian tunnusmerkki.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Yrityskaupat

22.11.2018 08:30

Orkla ostaa Kotipizzan

Norjalaisen monialayhtiö Orklan ostotarjous on 23 euroa osakkeelta.