Kommentti

Eeva Eronen 19.11.2018 10:50

Miten olisi Pentagon-ostari?

Karoliina Vuorenmäki

Shanghain liepeillä sijaitseva, erikoinen ostoskeskus muistuttaa Yhdysvaltain puolustusministeriön hallintorakennusta Pentagonia.

Ostoskeskus Redin houkuttelevuus on puhuttanut suomalaisia viime aikoina. Redia on soimattu sekavaksi suunnistaa. Asiakkaita ei ole niin paljon kuin on toivottu.

Keskustelua seuratessani mieleen tuli kiinalainen Pentagonal Mart. Ei, en vertaa projektia Rediin. Mutta se tuli mieleeni esimerkkinä pieleen menneestä ostoskeskuksesta – ja todella erikoisesta arkkitehtuurista.

Pentagonal Mart on nimittäin rakennettu Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin kopioksi. Rakennus on ilmeisesti miltei yhtä suuri kuin esikuvansa.

Vierailin Pentagonal Martissa keväällä 2017. Ostoskeskus oli valmistunut vuonna 2009. Paikalla käydessäni avonaisia liiketiloja oli ilmeisesti kaksi. Toinen myi elintarvikkeita, toinen liikepaikkoja ostarilla.

Lehtitietojen mukaan Pentagonal Mart jäi tyhjilleen osin siksi, että sen pohjapiirros oli niin sekava. Kannattaa googlata ilmakuva viisisakaraisesta ostoskeskuksesta. Voi vain kuvitella, että suunnistaminen ei ole erityisen helppoa.

Toinen syy tyhjänä pysymiseen oli kehno sijainti. Ostoskeskus on yli 40 kilometrin päässä Shanghain keskustasta, eikä ympäristössä näyttänyt olevan hurjasti asutusta, ainakaan varakkaampaa väkeä. Ei tuntunut yllättävältä, että projekti ei lähtenyt lentoon.

Pentagonal Martia markkinoivassa kiinteistövälitysliikkeessä oli kuitenkin toivoa. Naapuriin suunniteltiin uutta juna-asemaa, ja lähistölle oli avattu Disneyland.

Strategiaa aiottiin laittaa uusiksi, ja keskus aikoi keskittyä tuontitavaraan. Pentagonal Mart nimittäin sijaitsi vapaakauppa-alueella ja yritykset saisivat siitä etuja. Osaan liiketiloista oli jo saatu kaupaksi.

Visiitistäni on puolitoista vuotta. En tiedä, saatiinko kummalliseen ostoskeskukseen houkuteltua uusia yrityksiä. Epäilen, mutta ei kai sitä koskaan tiedä. Toisinaan asiat vain ottavat aikansa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö