Kommentti

Saara Koho 15.5.2018 08:32

Ole kiltti kesätyöntekijälle

Arttu Laitala
Saara Koho on Talouselämän ja M&M:n toimittaja.

Muistele, millainen olit itse urasi alussa. Miten haluaisit itseäsi tai läheisiäsi kohdeltavan?

Kävin keväällä läpi kansion, johon olin jemmannut tärkeitä papereita, kuten työtodistuksia, vanhoja veroilmoituksia ja asuntolainapaperini.

Törmäsin samalla esimiespalautteeseen, jonka olin saanut ensimmäisessä journalistisen alan kesätyöpaikassani.

Tunsin, kuinka raskas paino muljahti rintalastani päälle. Vaikka ensimmäisistä kesätoimittajakesistäni on jo yli vuosikymmen aikaa, muistan yhä, miltä kyseisen paperin saaminen tuntui.

Itkin kolme päivää putkeen.

Esimiehet olivat antaneet palaa. He haukkuivat minut lyttyyn. Olin muun muassa liikaa haastateltavien vietävissä ja muutenkin mitäänsanomaton persoona.

Opiskelin ensimmäisiä vuosia journalistiikkaa yliopistossa. Kyse oli ensimmäisestä alan työpaikastani. Kuinka olisinkaan voinut olla vielä valmis?

Ikävä palaute sammutti intoni koko syksyksi. Kyseenalaistin alavalintani ja pohdin muita mahdollisuuksia. Aloitinkin myöhemmin myös opettajaopinnot.

Onneksi sain vielä uusia mahdollisuuksia ja uusia työpaikkoja media-alalta. Sain kasvaa työssäni ja kasvaa ihmisenä. Toimittajan työn, kuten minkä tahansa muunkin ammatin, oppii parhaiten tekemällä.

Virheet eivät ole maailmanloppu. Ne kirpaisevat, mutta sen jälkeen niitä ei enää tee toista kertaa.

Sinulle, joka saat tänä kesänä johdettavaksesi ja työkaveriksesi kesätyöntekijän tai harjoittelijan, teen yhden kainon pyynnön: Ole kiltti.

Muistele, millainen olit itse urasi alussa. Miten haluaisit itseäsi tai läheisiäsi kohdeltavan?

Auta, näytä, kannusta, innosta. Vie kesätyöntekijä lounaalle ja kerro hänelle parhaat vinkkisi.

En ymmärrä, miksi olin kantanut pahan mielen paperia mukanani kaikki nämä vuodet, asunnosta ja kaupungista toiseen. Heitin sen roskiin. Se tuntui hyvältä.