Kommentti

Laura Kukkonen 7.6.2018 10:16 päivitetty 7.6.2018 10:24

Pori Jazz sen osoitti – leväperäinen rekrytointi voi pilata maineen yhdessä illassa

Outi Järvinen
Laura Kukkonen on Talouselämän ja M&M-lehden toimittaja.

Pori Jazz erotti uuden toimitusjohtajansa ennen kuin hän ehti edes aloittaa ja sanoutui irti hänen homokommenteistaan. Kohun olisi voinut välttää yhdellä keskustelulla.

Keskiviikkoilta toi tilattua enemmän jännitystä Pori Jazzin järjestäjille, kun tulevaksi toimitusjohtajaksi valitun Aki Ruotsalan kommentit homoista ja eheytymiskokemuksista nousivat keskusteluun.

Porilaisen mainostoimisto BM&M:n luovan johtajan Altti Papinsaaren kolumnista ja Satakunnan Kansan artikkelista alkanut kohu nousi ja laski nopeasti. Boikottiuhkaukset alkoivat välittömästi. Roope Salminen ja Iiro Rantala kertoivat, että heitä ei Pori Jazzeilla enää nähdä.

Twitterin käyttäjät alkoivat huudella festivaalin ulkomaisia tähtiä Alanis Morissettea ja James Bluntia apuun.

Pori Jazzin hallitus teki ratkaisun verrattain nopeasti tilanteessa, jossa sillä oli vain yksi vaihtoehto. Ruotsalalle näytettiin ovea ennen kuin hänen toimitusjohtajakautensa edes alkoi.

"Pori Jazz irtisanoutuu täysin ja ehdottomasti kaikesta syrjinnästä. Olemme yhdenvertainen ja syrjimätön festivaali. Nämä arvot ovat yhteiset Pori Jazzin hallitukselle ja koko henkilökunnalle. Pyydämme anteeksi kaikilta, joita asia on koskettanut ja loukannut", kommentoi hallituksen puheenjohtaja Hannu Jaakkola.

Päätöksen avulla Pori Jazz välttää seuraukset, joita Ruotsalan jatkamisesta olisi todennäköisesti syntynyt. Kaupalliset yhteistyökumppanit olisivat olleet tulisilla hiilillä. Nykyaikainen yritys ei voi edustaa festivaaleilla, joiden toimitusjohtaja ei usko homojen olemassaoloon.

Voi olla, että festivaali olisi joutunut taloudellisiin vaikeuksiin myös nousevien artistimaksujen, peruutusten ja vähenevien lipputulojen vuoksi.

Nyt Pori Jazzin täytyy vain löytää uusi toimitusjohtaja. Nykyinen toimitusjohtaja Janne Nieminen lopettaa tehtävässä tämän kesän festareiden jälkeen.

Toivottavasti hallitus ei rekrytoi uutta toimitusjohtajaa yhtä leväperäisesti kuin se rekrytoi Ruotsalan. Luultavasti kohu olisi voitu välttää, jos hallitus olisi käynyt haastattelussa perusteelliset arvokeskustelut Ruotsalan kanssa.

Tietysti myös Ruotsalan näkemyksiä olisi voinut selvittää googlaamalla, mutta sitä työnantaja ei saa tehdä ilman työnhakijan suostumusta.

Pori Jazz on halunnut profiloitua tasa-arvoasioita ajavaksi festivaaliksi, joten on erikoista, että arvoista ei ole keskusteltu tulevan toimitusjohtajan kanssa. Tapahtuman lauantain ohjelman kaikki 10 pääesiintyjää ovat naisia.

Toisaalta musiikkijulkaisu Nuorgam laski aiemmin keväällä, että Pori Jazzien kaikista esiintyjistä vain 15,2 prosenttia ovat naisia.

Pori Jazzin opetukset ovat nämä:

1. Jos toimit tiettyjen arvojen mukaan, pidä huoli siitä, että myös johtajat edustavat näitä arvoja.

2. Pinkillä rahalla on valtaa ja voimaa yhteiskunnassamme.

3. Kun käry käy, pidä huoli asiakkaistasi, vaikka se tarkoittaisi yhden uran päättymistä seinään.

4. Toimi nopeasti. Jos Pori Jazz olisi aikaillut yön yli, olisivat vahingot olleet paljon mittavammat.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kommentti

22.02.2019 11:44

Epäonnistumisen jalo taito

Tieteessä epäonnistunut koe on arkipäivää. Haluttuun lopputulokseen pääseminen edellyttää lähes aina vähintään yhtä päin seiniä mennyttä testiä. Tätä viisautta hyödyntävät myös modernit, menestyvät yritykset.