Kommentti

Kati Haapakoski 7.12.2018 11:39

Ruotsalaistyttö Greta Thunberg aloitti ilmastolakon ja nousi kuuluisuuteen: "Johtajamme käyttäytyvät kuin lapset"

Outi Järvinen
Kati Haapakoski on M&M:n toimituspäällikkö.

Sosiaalisen median kautta 15-vuotiaskin voi saada äänensä kuuluviin.

Ruotsalainen 15-vuotias Greta Thunberg jäi elokuussa ilmastolakkoon. Hän kieltäytyi menemästä kouluun ennen kuin Ruotsi korjaa päästötavoitteitaan. Sittemmin 20 000 opiskelijaa on ottanut hänestä mallia ja lakkoilee 270 kaupungissa eri puolille maailmaa.

Thunberg on tuonut ajatuksiaan aktiivisesti esiin Twitterissä. Syksyn mittaan tieto Thunbergin lakosta on levinnyt ja tällä viikolla hän tapasi YK:n pääsihteerin António Guterrezin ilmastokokouksessa Katowicessa Puolassa.

"Johtajamme käyttäytyvät kuin lapset, joten meidän täytyy ottaa vastuu, joka heidän olisi pitänyt ottaa jo ajat sitten. Meidän täytyy ymmärtää, mitä vanhempi sukupolvi on jättänyt meille, minkä sotkun he ovat aiheuttaneet ja meidän täytyy siivota se ja elää sen kanssa. Meidän täytyy saada äänemme kuuluviin", Thunberg totesi Guardianin mukaan.

Thunberg on esimerkki sosiaalisen median myönteisistä mahdollisuuksista: jopa 15-vuotias ruotsalainen koulutyttö voi saada äänensä kuuluviin maailmanlaajuisesti. Tätä ei olisi tapahtunut ilman sosiaalista mediaa. Thunbergin protesti olisi todennäköisesti jäänyt pieneksi paikalliseksi uutiseksi Ruotsissa eikä se luultavasti olisi saanut juuri näkyvyyttä sielläkään.

Nyt hänen viestinsä on kuultu, jopa YK:ssa. Thunbergistä ovat kirjoittaneet esimerkiksi Guardian ja Teen Vogue.

Eri asia on se, kuinka todesta Thunbergin vaatimukset otetaan ja miten ne lopulta vaikuttavat. Hän on ainakin tehnyt osansa ja pistänyt itsensä likoon päättäjien havahduttamiseksi ja on varma siitä, että muutos tapahtuu, pitävätpä päättäjät siitä tai eivät.

Thunberg aikoo jatkaa koululakkoa aina perjantaisin kunnes Ruotsi on korjannut päästötavoitteitaan.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö