Kommentti

Seija Holtari 13.3. 14:47

Sotelle pitää äkkiä keksiä uusi nimi, sillä zombi nousee huhtikuussa haudastaan

Seija Holtari on Talouselämän ja M&M:n toimittaja.

Markkinointi on keskeinen osa mitä tahansa uudistusta. Ryvettyneelle hankkeelle tai yritykselle on tapana antaa uusi nimi.

Soteuudistus on juuri haudattu, mutta nyt sille pitää keksiä uusi nimi. Seuraava hallitus nimittäin alkaa puskea taas jonkinlaista uudistusta, mutta sitä ei saa kutsua nimellä sote. Eikä saa myöskään puhua maakunnista, jos demarit istuvat hallituksessa.

Puolueiden viestintäkoneistot eivät vielä ole tuoneet vaalikamppailuun kielen kukkasiaan. Terveysuudistus? Hoivaa jokaiselle? Koko Suomi hoitoon?

Sotehan on oikeasti 18,5 miljardin euron järkäle. Rahan ja terveyden yhdistelmä on kuitenkin niin monelle puolueelle punainen vaate, että tuskin näemme nimiä Miljarditalkoot tai Pelastakaa Kansantalous. Pehmommalta kuulostaisi Asiakkaan hyväksi, mutta silläkin on monen vasemmalle kallistuvan mielestä liikaa kaupallisia konnotaatioita.

Nyt kuopatun maakunta- ja soteuudistuksen valmisteluun käytettiin 200 miljoonaa euroa. Valtaosa työstä voidaan pelastaa seuraavan hallituksen työn pohjaksi, uskovat työtä eteenpäin puskeneet virkamiehet.

Markkinoinnin kustannuksia ei ole julkisuudessa eritelty. Mallit ja niiden esittelykalvot muuttuivat monta kertaa matkan varrella, ja ainakin viestintään sitoutui monta virkamiesten henkilötyövuotta. Kaikki soten johtavat virkamiehet kiersivät viikkotolkulla kuntia ja maakuntia puserruksen eri vaiheissa.

Siinä mielessä markkinointi onnistui, että maakunnat olivat valmiita panemaan uudistuksen käytäntöön. Suunnitelmat olivat pitkällä ja ne olivat jo hyvin yksityiskohtaisia, myös viestintäsuunnitelmat.

Viestinnän ja markkinoinnin materiaalit menevät kuitenkin roskiin. Ehkä kannattaa säilyttää muutamia valtiovarainministeriön trendikäyriä terveys- ja hoivapalvelujen kustannuskehityksestä. Ne voi kaivaa esiin aina kun pitää jollekin todistaa kansantalouden rappiouhkaa.

Tähän mennessä poliitikot laidasta laitaan ovat todenneet, ettei seuraavaksi  kannata yrittää kaikenkattavaa uudistusta. Se on osoittautunut liian vaikeaksi. Parempi olisi tehdä uudistusta vähitellen ja edetä sammutustöissä yksi palava nurkka kerrallaan. Tämä näkemys on myös vallalla aika monien kansanedustajaksi pyrkivän puheissa.

Pysyköön soteuudistus haudassaan. Kauan eläköön palauudistus! 

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö