Kommentti

Antti Honkamaa 8.11.2018 11:15

WTF, WWF?

Antti Nikkanen
Antti Honkamaa

WWF:n tiedotteen kautta laajalle levinnyt ja kohua herättänyt väite oli virheellinen. Korjattu versio poikkeaa suuresti WWF Suomen alkuperäisen tiedotteen tekstistä, kirjoittaa Antti Honkamaa.

Viime viikolla saimme lukea laajasti Suomen tiedotusvälineistä surullisen asian: Maailman luonnonsäätiö WWF:n Living Planet –indeksi osoittaa maailman selkärankaisten eläinten määrän vähentyneen 60 prosenttia vuosien 1970–2014 aikana.

WWF:n tiedotteen kautta levinnyt väite oli kuitenkin virheellinen, koska todellisuudessa indeksin mukaan selkärankaisten eläinten populaatiot olivat pienentyneet keskimäärin 60 prosenttia. Sekin on hyvin huolestuttava uutinen, mutta kuitenkin eri asia kuin järjestön alkuperäinen viesti.

Toisin kuin WWF tiedotti, ei ole olemassa tietoa, että selkärankaisten kokonaismäärä olisi pienentynyt 60 prosenttia. Tämä käy ilmi raportin taustatiedoista, jotka indeksin WWF:n kanssa laskenut Zoological Society of London on julkaissut. ZSL korostaa verkkosivuillaan, ettei raportti väitä kokonaismäärän vähentyneen  60 prosentilla.

The Atlantic -lehden ja Suomessa asiasta uutisoineen Tekniikan Maailman mukaan keskimäärin-sanan pudottaminen pois oli vakava ongelma.

"Kuvitellaan, että on kolme eläinpopulaatiota: 5000 leijonaa, 500 tiikeriä ja 50 karhua. Neljä vuosikymmentä myöhemmin on 4500 leijonaa, 100 tiikeriä ja viisi karhua. Populaatiot ovat pienentyneet 10 prosenttia, 80 prosenttia ja 90 prosenttia – mikä tarkoittaa 60 prosentin keskimääräistä vähenemistä. Kokonaismäärät ovat pienentyneet 5550:sta 4605 eläimeen, eli vain 17 prosenttia", The Atlantic kirjoitti.

WWF Suomi kirjoittaa sivuillaan, ettei The Atlantic -lehden esimerkki anna oikeaa kuvaa Living Planet -indeksistä ja että indeksi on luotettava.

Järjestö kuitenkin myöntää, että sanan keskimäärin olisi pitänyt olla mukana. Kohun jälkeen järjestö onkin lisännyt sanan verkkosivujensa tiedotteeseen.

"Selkärankaisten eläinten populaatiot ovat pienentyneet keskimäärin 60 prosenttia vuodesta 1970 vuoteen 2014. Koska populaatiot koostuvat yksilöistä, voidaan populaatioita koskevan tiedon perusteella päätellä myös eläinten määrän kehittymistä suuntaa antavasti", WWF Suomi kirjoitti sivuillaan muutamia päiviä kritiikkiä saaneen tiedotteen jälkeen.

Järjestön uusi muotoilu poikkeaa suuresti WWF Suomen alkuperäisen tiedotteen tekstistä, jossa selkärankaisten määrän pieneneminen 60 prosentilla esitettiin absoluuttisena totuutena.

WWF Suomen mukaan se ei ole kuitenkaan vääristellyt asiaa, vaan "yksinkertaisti" sitä, jotta saisi herätettyä ihmisiä.

"Markkinoinnissa pyritään ihmisten tietoisuuden ja mielenkiinnon herättämisen jälkeen saamaan ihmiset paneutumaan aiheeseen syvemmin. Kun ihmiset lähtevät mukaan tukemaan toimintaamme vapaaehtoistyössä, viestiemme jakamisessa tai rahallisessa tukemisessa, he saavat lisää tietoa ja ymmärrystä työmme laajuudesta sekä siitä, miten he voivat olla mukana vaikuttamassa yhteisen ympäristömme hyväksi", järjestö kirjoittaa.

Perustelu vetää hiljaiseksi ja syntyy vaikutelma, että järjestön mielestä tarkoitus pyhittää virheellisen tiedon levittämisen. Itse kutsuisin tuollaista manipuloinniksi, harhaanjohtamiseksi tai vedättämiseksi, mutta varmasti WWF:n noheva viestintätiimi keksisi nätimmän sanan.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Rekrytointikampanjat

20.08.2019 10:11

Mirum pullotti hikeä houkutellakseen osaajia

Creative Essence -tuoksua aiotaan lähettää sopivimmille oman portfolionsa Mirumin rekrytointikampanjan verkkosivulle jättäneille työnhakijoille.